11 Kasım 2013 Pazartesi

MUHİBBE DARGA

 Çalışmaları ve Başarıları

1939 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Arkeoloji eğitimine başladı.
1940 yılında Küçükçekmece yakınlarında Region'daki kazıya katıldı. İlk kez katıldığı bu kazıda Arif Müfid Mansel kazı başkanıydı.
1939-1943 yılları arasında Prof. Dr. H.Th. Bossert, Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Dr. E. Bosch'un derslerine devam etti. Hocası Arif Müfid Mansel ile birlikte Anadolu gezilerine çıkan ekipte yer aldı.
1943 yılında arkeoloji ve eskiçağ filolojisi eğitimini tamamladı.
1945 yılında Prof. H. Th. Bossert ile Anadolu keşif gezileri ekibinde yer aldı.
1946 yılında Karatepe'nin keşfine giden yoldaki ekipteydi.
1947-1949 yılları arasında H.Th. Bossert'in asistanlığını yaptı, sonra doktor ünvanı aldı. Karatepe'deki kazı ekibinde yer aldı. Hititlerin arkeoloji bilim dünyasındaki önemini ortaya koyan çalışmalarda bulundu.
1951 yılında İstanbul'da düzenlenen uluslararası Ön Asya Arkeolojisi kongresinde Fransızca olarak Karatepe'nin küçük buluntuları, keramiği üzerine ilk bildirisini sundu.
1952 yılında Prof. Bossert'le İstanbul Üniversitesi'nden Van'a giden ilk bilimsel heyette yer aldı.
1953 yılında evlenip arkeolojiye ara verdi.
1953-1959 Anadolu'nun çeşitli liselerinde (Eğridir, Muş, Elazığ) Tarih, Sanat Tarihi, Fransızca hocalığı yaptı.
1960 Eski Ön Asya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne doktor asistan olarak kadrolu göreve başladı. Prof. Dr. Bahadır Alkım'ın başkanlığındaki bölümde hocalık ve bilimsel faaliyetlerini sürdürdü.
1964 yılında Alexander Von Humboldt bursuyla Almanya'nın Mrburg kentine gitti, burada Prof. Otten'ın yönettiği Semitisches Seminar'da on ay boyunca ünlü dilbilimcilerin de bulunduğu Hititoloji ağırlıklı ders ve seminerlere katıldı.
1965'de Prof. Bahadır ve Handan Alkım'ın Gaziantep'teki Gedikli kazısına katıldı.
1965'de Doçent oldu. Tez konusu, Hitit ritüel metinlerinde geçen Huvaşi, Trnu sözcükleri ve kutsal koruluktu; üçünü ayrı ayrı yayınladı. Verdiği derslere Kültepe- Kaneş uygarlığı eklendi.
1966 yılında Side dili üzerine çalışmalar yaptı ve yorumları bilim dünyasında yankı uyandırdı.
1971 yılında Çorum'da Eskiyapar Kazısı'na katıldı.
1973 Prof. Dr. Refik Duru'nun Elazığ Değirmentepe'deki kazılarına katıldı. Aynı yıl Profesör oldu. Bölümde Hitit sanatı ve Hitit dili ağırlıklı dersler verdi. İÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları'ndan çıkan ''Karahna Şehri Envanteri'' kitabını yayınladı.
1975 Türk Tarih Kurumu'na muhabir üye seçildi.
1976'da kadın konusunu araştırdığı ve bu alanda ilk olan ''Eski Anadolu'da Kadın'' kitabını İÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları'ndan çıktı.
1978-1990 yıllarında Şemsiyetepe Höyüğü kazılarının başkanlığını yürüttü.
1979'da Alman Arkeoloji Enstitüsü muhabir üyesi oldu.
1981 yılında Viyana'da yapılan Asiriyoloji Kongresi'nde Şemsiyetepe hakkında bildiri sundu.
1983 yılında Roma'da, Floransa'da Hititler ve Hitit mühürcülüğü hakkında konferanslar verdi.
1983 yılında Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü'ne başkan atandı.
1984 yılında ''Eski Anadolu'da Kadın'' kitabı ikinci baskısını yaptı.
1985 yılında, filolojik ve arkeolojik verilerle mimarlığı incelediği ''Hitit Mimarlığı Bir Yapı Sanatı Arkeolojik ve Filolojik Veriler'' kitabını İÜ Edebiyat Fakültesi Yayınları'ndan çıktı.
1985 yılı Temmuz ayında Almanya'nın Münster kendindeki Asiriyoloji Kongresi'nde Şemsiyetepe üzerine bir bildiri sundu. Eylül ayında kendi isteğiyle üniversitedeki görevinden ayrıldı.
1985-1986 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nün yüksek lisans öğrencilerine misafir hoca olarak '' Anadolu Uygarlıkları'' konulu dersler verdi.
1990 yılında Şarhöyük-Dorylaion höyüğündeki Anadolu Üniversitesi destekli gerçekleşen kazılarda başkanlık etmeye başladı.
1992 yılında büyük ilgi gören ''Hitit Sanatı''  kitabı Akbank Kültür ve Sanat Kitaplarından çıktı.
1995 yılında Eski Çağ Bilimler Enstitüsü şeref üyesi oldu.
1998'de Ayhan Şahenk Vakfı'ndan çıkan ''Kapadokya'' kitabındaki ''Kanişli Beyler, Asurlu Tüccarlar'' adlı bölümü yazdı.
2002 yılında bilimsel faaliyetlerini evinden kazı çalışmalarını ise Anadolu Üniversitesi Bölümünde sürdürmeye devam etti. Ekim ayında Emine Çaykara'nın söyleşisiyle hayatını içeren ''Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga'' yayınlandı.
2003'de Hatçepsut kitabını tamamladı.
2004 yılında başkanlığını yaptığı Şarhöyük-Dorylaion kazısını bıraktı.
2007'de hazırladığı ve önsöz yazdığı Büyükbabası Mehmet Emin Bey'in seyahatnamesi, ''İstanbul'dan Asya-yı Vusta-ya Seyahat'' ismiyle, Everest Yayınları tarafından yayınlandı.



Kaynakça:


ÇAYKARA, E.  ( 2007). ''Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga'', İstanbul: Can Yayınları.
KONYAR, E., TARHAN T.,  TİBET A.  (2008). ''Muhibbe Darga Armağanı'', İstanbul: Sadberk Hanım Müzesi.

23 Nisan 2013 Salı

KASSİTLER



        Kassitler 'e  18 . yüzyılda, Hammurabi 'nin oğlu Şamşu-iluna’nın zamanında rastlanılmıştır.  Eski Babil Devleti’nin ikinci binyılının ortalarına doğru yıkılışından sonra Güney Mezopotamya Kassit eğemenliğiyle tanışır. Kassit sülalesi döneminde bütün Güney Mezopotamya tek bir siyasal yönetimin altında toplanmıştır
        Mezopotamya’ya doğudaki dağlık bölgeden geldikleri tahmin edilmektedir.Başlangıçta tarlalarda tarım işçisi olarak çalışmışlardır, nüfusları artınca da değişen dengelerden yararlanarak kentlerin yönetimini ele geçirmişlerdir.



       Kaştiliaşu adlı kralları önderliğinde askeri bir güç haline gelerek bir krallık kurmuşlardır.
       Kassitlerin Kuzeye doğru yayılmaları ise 14. yüzyıl ortalarında, bu bölgedeki Mitanni egemenliğinin zayıflamasından sonra gerçekleşmiştir.
       Babil ve Sümer ülkesine yerleşenler eski Mezopotamya kültürünü benimsemiş, bir anlamda asimile olmuşlardır. Bu yüzden haklarında bilgi verecek kayıtlar yok denecek kadar azdır.
       Babil’e egemen olan ilk Kassit kralının ,listelerde 10. sırada adı geçen II.Agum (1570 yılları) olduğu anlaşılmaktadır .Agum Hitit kralı I.Murşili tarafından Anadolu’ya taşınan tanrı Marduk’un yontusunu 24 yıl sonra geri getirtmiş ve bir Babilli gibi onun koruması ve kollaması altına girmekle övünmüştür . Ayrıca II. Agum kendisinin Kassit tanrısı Sukamuna ‘nın tohumundan oluştuğunu ve bu olayın da  Mezopotamya’nın büyük tanrılarının Anun , Enlil , Ea , Marduk  ve Şamaş’ın isteği ile meydana geldiğini söylüyordu.
       Marduk ,eski Babil döneminden sonra ön plana çıkan ver sonraları Babil’in baştanrısı olarak kabul edilen önelmiş bir tanrıydı
       Mısır’da ele geçen el-Amarna mektupları ,15 yy. sonlarında hüküm süren Kassit kralı Karaindaş ve sonrasında Babil ile Mısır arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin geliştiğini gösteren önemli kanıtlarındandır.Bölgenin zengin tüccarlarının bu dönemde Suriye ,Dogu Akdeniz bölgesi, Anadolu ve Mısır ile yoğun ticaret ilişkisi içinde oldukları anlaşılmaktadır.Kassitler komşu ülkelerle diplomatik ilişkiler yürütmüştür Babil ile Mısır arasındaki ilk altın ticareti bu soy zamanın da başlamıştır.Eskiden eritilerek sarayların ve  tapınakların süslenmesinde; süs eşyası ve takı yapımında kullanılan altın ,ticaret aracına dönüşmüştür.Kalay bronz ve gümüşün yanı sıra altın da alışverişte kullanılmaya başlanmıştır.II.Agum , Kuzey  Mezopotamya’da yeni yeni kentler kurup eski tapınakları onarıp , dört bir yanda Ziguratlar yükselmeye başlamıştır.Kassit  kralları kutsal alanların restorasyonunun yanı sıra birçok edebi metnin toplanmasına kopya edilmesine ve bu metinlerin Ur ,Uruk, Nippur, Babil ve Sippar gibi kentler de bulunan tapınak kütüphanelerinde korunmasına da ön ayak olmuşlardır. Kendi siyasal yapılarından söz etmeselerdi bütün yazıtlar , Kassit’lerin de geleneksel okul anlayışını sürdürdüğünü, Kassit kökenlilerin de  okullara giderek  yazıcı olduklarını gösterir . Yeni  Assur  döneminde bile bazı yazıcı aileleri , Kassit kökenleriyle övünmekteydiler.
        Kassit döneminde bölgeler arasında KUDURRU adı verilen sınır taşları bulunmaktadır. Bu sınır taşları bize devlet yönetimi konusunda ipuçları vermektedir.Bu taşlardan anldığımız kadarıyla eyaletlerde , görevlerini tam olarak tanımlayamadığımız ŞAKNU (yönetici ) olarak adlandırılan valiler bulunmaktaydı.Üzerinde kutsal semboller ve yazıt bulunan kudurrular ilk kez Kassit egemenliğinin sonlarına doğru ortaya çıkmış , yaygınlaşmış ve birinci binyılda da yapımları sürdürülmüştür.



         Kuzey Mezopotamya ‘da Mitanni krallığının zayıflaması , önceleri Kassitlerin bu yönde yayılmasını sağlamışsa  da aynı bölgeyi kontrol eden Orta Assur  Krallığı, Babil merkezli Kassit yayılımına karşı yeni bir tehdit oluşturmuştur. Fakat Assur Krallığının Babil  üzerindeki egemenliğinin uzun sürmediği  anlaşılmaktadır. Güney Mezopotamya ‘daki Kassit egemenliği , esas olarak güneydoğudan gelen Elam  saldıılarıyla son bulmuştur.Şutruk-Nahhunte adlı krallarının önderliğindeki  Elam orduları , 1155 yıllarında Babil ve çevresinin ele geçirerek büyük yağmalamalar gerçekleştirilmiş ve sonrasında  bölgeyi Elam valisinin denetimine bırakmıştır. Şutruk-Nahhunte , Naram-sin steli üzerine kendi başarısını anlatan bir de yazıt ekletmiştir.
        Sonuç olarak egemenliğinin yitiren Kassit toplumu bölge halkıyla kaynaşarak asimile olmuştur. Kentlerde yerleşenlerden bazıları Babilce isimler almışlardır.Bürokrasi de görev yapanlar önemli devlet memurluklarına kadar yükselmişlerdir.Kırsal alanlarda kabileler halinde yaşayanlar ise kendi kimliklerini uzun süre korumuşlardır.
    





KAYNAKÇA

Andaç : F.Andaç , Babil’e Yolculuk . İstanbul 2003

Köroğlu : K.Köroğlu ,  “ Eski Mezopotamya Tarihi Başlangıçtan Perslere Kadar”, İletişim Yayınları , İstanbul 2009 

Köroğlu : K.Köroğlu , “ Tarih Öncesinden Perslere Kadar Mezopotamya”, Toplumsal Tarih, Aylık Tarih Dergisi, Sayı:149, Mayıs    2006  , s.16-s.27

Oates : J.Oates , Babil , Ankara 2004

Sever :  E.Sever  ,  “Asur Tarihi”, Kaynak Yayınları, İstanbul  1993

 

6 Nisan 2013 Cumartesi

İŞTAR'IN YERALTI DÜNYASINA İNİŞİ



          Mezopotamya’nın en önemli mitlerinden birisi Tanrıça İštar’ın ölüler diyarına inmesini anlatmaktadır. Tanrıçanın ölüler diyarına inmesinden önce Tanrı Tammuz (Sümerce Dummuzi) ile evlenmesi vardır. Tammuz’un İštar’ı elde etmesi iki biçimde anlatılmıştır. Bunlardan birinde çiftçi tanrı Enkimdu Tammuz’un rakibidir, diğerinde ise Tammuz tek taliptir. Öyküye göre, Tammuz tanrıçanın evinin önüne gelir ve içeri girmek için yaygara koparır. Tanrıça annesinin onayını aldıktan sonra banyo yapar, yağlar sürünür, kraliçelik giysilerini giyer, değerli mücevherler takınır ve damat adayına kapıyı açar. Tammuz, böylesine tutkuyla istediği evliliğin kendisinin cehennemin dibine atılmasına sebep olacağını bilmemektedir. Gökyüzünün hanımı olan İštar, cehennemde de hüküm sürmek arzusundadır. Bundan dolayı ölüler diyarına inmeye karar verir. Mezopotamya’nın İštar ve Tammuz ikilisi Yunanlar’a Aphrodite ve Adonis olarak geçmiştir.

           Sümer versiyonunda olduğu gibi mitosun Babilonyalı biçiminde de, İştar’ın ölüler dünyasına inişinin nedeni verilmemiştir; ama, şiirin sonunda, İştar salıverildikten sonra, Tammuz’un yer altı dünyasında hangi nedenle bulunduğu hakkında hiçbir açıklama verilmeden, onun İştar’ın erkek kardeşi veya aşığı olarak sunulmuştur. İştar’ın dönüşü olmayan ülkeye inişi mitosunun Babilonya versiyonunda cinsel verimliliğin, üretkenliğin, Tanrıçanın yeryüzünde bulunmayışı yüzünden yok oluşunun bir betimlemesi vardır. Tanrıçanın yer altına inişinin betimi, ana çizgilerinde, mitosun Sümerli biçimini izlemektedir; fakat içinde ilginç farklılıklarda bulunmaktadır. İştar yeraltı dünyasının kapısını çaldığında, içeriye alınmazsa kapıyı yıkma ve yer altı dünyasındaki ölüleri serbest bırakma tehdidinde bulunur. Şiirin bu pasajı bu sahneyi canlı bir biçimde anlatmaktadır.
Ey kapı bekçisi, kapını aç,
Kapını aç da girebileyim
Eğer açmazsan kapıyı
Böylece giremezsem içeri
Kapıyı kesin parçalayacağım
Sürgüsünü kopartacağım kesin
Kapı direğini parçalayacağım
Kapı kanatlarını söküp atacağım bilesin
Ölüleri kaldırıp ayaklandıracağım
Dirileri yesinler diye bırakacağım
Taki ölüler sayıca dirileri geçecek
Mitosun bu versiyonunda Tanrıça İştar, Sümerli versiyonunda olduğundan çok daha düşmanca ve tehditçi bir kişiliktir. Aynı zamanda, İştar’ıon ölüleri diriler üzerine salıvermesi tehdidinde, Babilonyalıların, dinlerinin oldukça belirgin bir özelliğini oluşturan ve pek çok afsunda karşılaşılan korkularını, ölülerin hayaletlerinden korkmaları olgusunu yansıtmaktadır. İştar, yedi kapıdan geçerken, Sümer versiyonunda olduğu gibi, her bir kapıda giysilerinin bir parçasını çıkarmaktadır. Babilonya versiyonunda, Tanrıçanın “ölümün gözlerinin” uğursuz bakışıyla, cesede dönüşmesini anlatan acıklı betimleme verilmemekle birlikte, geri dönmediği bildirilmekte ve bunu Pepsukkal’ın büyün tanrılara başvurması izlemektedir. Ea hadım Aşuşunamir’i yaratıp, Ereşkigal’i yaşamsuyu tulumunu kendisine vermesine razı etmesi için aşağıya yollar. Aşuşunamir afsunuyla Ereşkigal’i buna razı etmeyi başarır ve Ereşkigal’i veziri Namtar’a, isteksizce, İştar’ın üzerine yaşamsuyu serpilmesini buyurur. İştar salıverilir ve geri dönüş yolculuğu sırasında, daha önce her bir kapıyı geçerken bıraktığı süs eşyalarını ve giysilerini geri alarak gider. Ancak bir fidye ödemesi gerektiği yolunda bir değinmede bulunur. Ereşkigal veziri Namtar’a “Eğer tanrıça sana fidye belini vermezse, onu geri getir” der. Fidyenin neyin karşılığı olarak istendiği belirtilmemiştir, ama mitosun sonunda Tammuz’un sözünün edilmesi, oraya nasıl geldiğini açıklayan herhangi bir ipucu verilmemişse de Tammuz’un yer altı dünyasından geri dönüşünün fidyesi olduğu yolunda bi işaret gibi görünmektedir. Enlil’in yer altı dünyasına sürgün edilmesi ve İnanna’nın kendisiyle birlikte gelmesi hakkında bir Sümer mitosu bulunmaktadır. Dinsel törenlerde “Tammuz ile Eniri” sözleri aynı tanrının farklı adları olarak geçmiştir. Bu durumda mitosun gelişme sürecinde, Tammuz’un yer altı dünyasına artan bir önem kazanmaya başlamış olduğu ve bitkiler dünyasının ölüp yeniden doğmasıyla ilişkilendirilir.  


-yazı alıntıdır-

26 Ocak 2013 Cumartesi

ETRÜSK RESİM SANATI

KERAMİK

 Villanova gelenekli, koyu gri veya kırmızımtrak renkli kaba hamurdan (impasto) keramik, M.Ö.6. yy'a dek kullanılmıştır. Başlıca kap formu, tabanından birbirine çakışmış iki koniye benzeyen Bikonik urnelerdir. Çoğunlukla kapak olarak bronz bir miğfer veya kap taşıyan bu urnelerin gövdeleri üzerinde, sivri uçlu bir aletle yapılmış geometrik( menderes, sikzak gibi) motifli çizi bezeme görülür.
 Yunan etkisiyle boyalı vazolar da yapılmış, özellikle Proto Korint ve Korint keramiği Etrurya'da, yaklaşık 1 yy sonra gerçeğine yakın ustalılla taklit edilmiştir.
  Özgün etrüsk keramiği sayılan BUCCHERO (siyak keramik) M.Ö. 5. yy başlarına dek Etrurya'da çok miktarda üretilmiştir. Bucchero, aslında Batı Anadolu'da da kullanılan özel bir kil çeşidinin ismidir. Daha ince hamurlu, koyu renkli, değişik şekilli ve çeşitli bezeklidir. Monokrom mallardır.





DUVAR RESİMLERİ


   M.Ö. 6.yy'da Caere, özgün vazoları yanısıra , resimli terrakotta levhalarıyla da dikkat çeker. bunlar bugünkü kullandığımız duvar kağıdı fonksiyonunda, d.dörtgen levhalardır. yükseklikleri en fazla 1 metredir.
   Caere mezarlarında bulunan kaplama levhaları arasında BOCCANERA ve CAMPANA adlarıyla tanınan iki grup ilgi çekicidir.

*BOCCANERA LEVHALARI (M.Ö. 550- 540):

   5 tanedir; bunlardan üçünün yanyana durduğu ve figürlerin aynı konularda devamlılık gösterdiği anlaşılır. Frizlerin altında olağan kırmızı-beyazdikey bantlar, üstünde ise üç sıralı grift örgü motifi bulunur. Her üç levhada, iki ayrı yöne doğru ayakta duran veya yürüyen üçer figür vardır. Bunlar, en sağdaki hariç, tümüyle profilden gösterilmiştir. Beş figürden oluşan soldaki sahne, Paris'in yargısı şeklinde tanımlanır. Sakallı olan Paris ile Hermes, karşılıklı konuşmktadır; ellerinde mızrak ve zafer çelengi taşıyan Athena, birer dal tutan Hera ve Aphrodite, diz hizasına dek uzun saçlıdır ve sivri ucu yukarı doğru kıvrık, tipik ayakkaılar giyerler. Sağdaki sahneini Thetis ve Peleus'un düğün alayını resmettiği ileri sürülmüştür. Hera ve Aphrodite ile aynı levhada, fakat farklı yönde yer alan kadının ise başı örtülü değildir ve ayakları çıplaktır; elinde de yuvarlak bir kutu (pyksis) tutar.




*CAMPANA LEVHALARI (M.Ö. 530-520)


     Boccanera tipindedir; yalnız tirizin üstünde, dil motitli, hafif çıkıntılı bir kornişe sahiptir. Birbirinin devamı olan beş levhanın firizinde işlenen konu, büyük bir olasılıkla iphigeneia’nın kurban edilişi ile ilgilidir. Bir sahnede kalkhas ile Agememnon, portatif birer sandalyeye karşılıklı oturmuş konuşmaktadırlar; bir diğerinde ise ok-yay tutan Apollon ilk kollarında İphigeneie’yı taşıyan kanatlı Artemis görülür, tanrıçanın ayakkabıları da kanatlıdır. Boccanera ve campana levhaları, vazo resimleri ile büyük duvar resimleri arasında. üslup ve düşünce açılarında farklı ve önemli bir konumdadırlar.






     TOMBA CAMPANA: (M.Ö. 600)


    Tümülüs mezar iki odalıdır. Arka mekanın karşı duvarında 6 bronz kalkan resmi; arka odaya açılan kapının dış söveleriyanındaki duvarda ise üstüste ikişer sahne bulunur: sol üsttekinde, sağa doğru küçük binicisiyle bir at ve arkasında oturan panter; sol alttakinde, yine sağa büyük bir panter ile iki küçük hayvan (köpek?); sağ üsttekinde, sola doğru, bir erkeğin dizginlerinden çektiği küçük binicili bir at ve önünde yürüyen çifte baltalı bir figür ile boşlukları dolduran hayvan ve bitkiler; sağ altttakinde ise, sola doğru bir sfenks ve arkasında oturan bir panter ile aşağıda bir gazal görülmektedir. Çok figürlü sağ üst tasvirdeki önde yürüyen adam, maiyetiyle ava giden bir avcı olarak; ayrıca bu sahne tümüyle, yeraltına yolculuk veya Hephaistos'un Olympos'a dönüşü şeklinde yorumlanır.


       

   












      Kaynak:  TULUNAY, Elif Tül.   Etrüsk sanatı , Arkeoloji ve Sanat Yayınları,   İSTANBUL 1992